Δήμος Σφακίων Χωρια




Ο Δήμος Σφακίων   βρίσκεται στα νότια και ανατολικά του νομού Χανίων και έχει σαν έδρα τη Χώρα Σφακίων. Πρόκειται για παραθαλάσσιο και ορεινό δήμο, το βόρειο τμήμα του οποίου βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Αντιστοιχεί στην ιστορική περιοχή των Σφακίων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο δήμος έχει συνολικά 1.889 κατοίκους και έκταση 467.589 στρέμματα. Ο Δήμος παρέμεινε αμετάβλητος με το πρόγράμμα Καλλικράτης.


SPONSORAS WEB TV
 Ταβερνα - Ενοικιαζόμενα Δωμάτια & Διαμερίσματα ΓΙΩΡΓΟΣ
Τηλ. +30 - 28250 91005

Φαξ: +30 - 28250 91005


Ο δήμος περιλαμβάνει 9 δημοτικά διαμερίσματα:

Την Κοινότητα Χώρας Σφακίων, με τη Χωρα Σφακίων, τη Βριτομάρτις, και τους Κομιτάδες,
την Κοινότητα Αγίας Ρουμέλης, με την Αγία Ρουμέλη και την παλαιά Αγία Ρουμέλη,
την Κοινότητα Αγίου Ιωάννου, με τον Αγιο Ιωάννη και την Αράδαινα,
την Κοινότητα Ανωπόλεως, με την Ανώπολη, τα Λιωανιανά και το Λουτρό,
την Κοινότητα Ασκύφου, με το Αμμουδάρι, το Γωνί, τις Καρές και τον Πετρέ,
την Κοινότητα Ασφένδου, με τον Άσφενδο, τον Αγιο Νεκτάριο, τον Βουβά και τα Νομικιανά,

την Κοινότητα Ίμπρου, με την Ίμπρο και τον Βρασκά,

την Κοινότητα Πατσιανού, με τον Πατσιανό, τον Καλλικράτη, το Καψοδάσος και το Φραγκοκάστελο,

και την Κοινότητα Σκαλωτής, με την Σκαλωτή και τον Αργουλέ.

Η Χώρα Σφακίων ή απλώς Σφακιά είναι μια μικρή κωμόπολη στη νότια ακτή της Κρήτης. Είναι το τουριστικό κέντρο και το βασικό λιμάνι της απομακρυσμένης και ορεινής επαρχίας Σφακίων με περίπου 300 κατοίκους. Βρίσκεται κοντά στο τέλος του φαραγγιού της Ίμπρου, 74 χλμ. νότια των Χανίων.
Διαθέτει δύο μικρά λιμάνια, όπου δένουν τα πλοία της γραμμής για Αγία Ρουμέλη, από την την οποία φτάνουν το καλοκαίρι οι πεζοπόροι του φαραγγιού της Σαμαριάς για να πάρουν το λεωφορείο της επιστροφής. Το ίδιο καράβι περνάει επίσης από το γραφικό Λουτρό και συνεχίζει για το νησί της Γαύδου, την Παλαιόχωρα και τη Σούγια.
Η Χώρα Σφακίων είναι ένα μικρό χωριό με λίγες ταβέρνες, μίνι μάρκετ, κρεοπωλείο και φούρνο. Στη Χώρα Σφακίων υπάρχουν επίσης βασικές υποδομές όπως βενζινάδικο, ταχυδρομείο, φαρμακείο, αστυνομικός σταθμός, κέντρο υγείας και μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ). Υπάρχουν επίσης ΤΑΞΙ και καθημερινά δρομολόγια λεωφορείου προς τα Χανιά.
Υπάρχει μια ήσυχη παραλία, που ονομάζεται Βρύση, αμέσως δυτικά του χωριού, και πολλές βοτσαλωτές παραλίες γύρω από την περιοχή. Η πόλη προσφέρει μια ποικιλία τουριστικών καταλυμάτων: δωμάτια, στούντιο και διαμερίσματα. Η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό, την αλιεία, την παραγωγή ελαιολάδου και την εκτροφή αιγοπροβάτων.